رادیاتور پنلی یا پره ای ؟

رادیاتور پنلی یا پره ای ؟

استفاده از رادیاتورها به شکل روز افزونی در حال توسعه است. رادیاتور پنلی یا پره ای به عنوان رایج ترین و بهترین نمونه های این دستگاه، بیشترین طرفداران را در بین محصولات گرمایشی به خود اختصاص داده‌اند. تفاوت رادیاتور پنلی و پره ای، موضوعی است که کاملا مربوط به ساختار های فنی و ظاهری این دو دستگاه بوده و همچنین انتخاب از میان آن ها، یک ترجیح استاندارد برای تامین نیازها و خواسته‌های خریداران خواهد بود. هریک از این دستگاه ها، به تناسب قابلیتی که دارند، کاربرد های متنوعی را به خود اختصاص می دهند و علاقه مندان باید در تطبیق نیازهای خود با ویژگی های رادیاتور مورد نظر، دست به انتخاب از میان آنها بزنند. فرق رادیاتور پنلی یا پره ای در ادامه به صورت مفصل مورد بحث قرار خواهد گرفت تا مشتریان بتوانند از روی آگاهی و با استفاده از دلایل منطقی خرید خود را انجام دهند.

ویژگی های رادیاتور پنلی و پره ای

مقایسه رادیاتور پانلی یا پنلی و آلومینیومی یکی از اصلی ترین بخش های سیستم های گرمایشی مسکونی شوفاژ یا همان رادیاتور می باشد. رادیاتورها در دنیای امروزی از لحاظ جنس بدنه به دو بخش تقسیم می شوند :

  • رادیاتور پنلی(پانلی) فولادی
  • رادیاتور پره ای (آلومینیومی)

دوام و کیفیت بالای فولاد و مقاومت زیاد آن در برابر آب و رطوبت و زنگ زدگی این فلز را منحصر به فرد کرده است. نکته مهم در اینجا این است که فولاد مورد استفاده در ساخت رادیاتور گریدهای مختلفی دارد و هر چه گرید بالاتری داشته باشد از کیفیت و عمر بالاتری برخوردار است.

همچنین ضریب حرارتی بالاتر در رادیاتور پانلی و سازگاری فولاد رادیاتور که مانع خوردگی مس پکیج می شود، با توجه به محدودیت فضای خانه فضای کمتری را نسبت به رادیاتور پره ای به خود اختصاص می دهد و قیمت پایین تر و عدم نیاز به هواگیری از دیگر مزایای رادیاتور پنلی می باشد از لحاظ گرمادهی هر متر رادیاتور پانلی فولادی 2000 کیلوکالری بر ساعت گرما تولید می کند، هر متر رادیاتور پانلی معادل 16 پره 125 کیلوکالری می باشد.

جنس رادیاتور های آلومینیومی موجود در بازار از نوع آلومینیوم خشک می باشد، به دلیل سبکی وزن رادیاتور آلومینیومی به راحتی به وسیله پایه های مخصوص قابل نصب بر روی دیوار می باشد.قابل تعمیر بودن و امکان تعویض و اضافه نمودن هر پره در صورت تأمین نشدن گرمای مورد نیاز و امکان فروش رادیاتورهای اسقاطی نیز وجود دارد و همین طور ضریب هدایتی بیشتر رادیاتور پره ای (ضریب هدایتی سرعت گرم یا سرد شدن می باشد و منظور ضریب حرارتی بیشتر نیست) .

میزان گرمادهی رادیاتور پره ای بین 100-135 کیلوکالری بر ساعت می باشد(البته این بازده گرمایی گفته شده مربوط به پرفروش ترین از لحاظ مناسب بودن قیمت و ترجیح مشتری می باشد، شایان ذکر است که رادیاتورهای آلومینیمی با میزان گرمادهی 220کیلوکالری بر ساعت نیز موجود می باشد )

از معایب رادیاتور پره ای میتوان به احتیاج به فضای بیشتر برای تولید گرمای یکسان در قیاس با رادیاتور پانلی و احتمال شکستگی یا لب پر شدن رادیاتور پره ای هنگام نصب بسیار بالاست، مصرف انرژی بیشتر و زمان گیر بودن و سیاه کردن دیوارهایی که بر روی آن نصب می شود، سختی نصب آن و عدم هماهنگی آلومینیم با مس پکیج که پیش تر راجع به آن بحث شد.

رادیاتور پنلی بهتر است یا پره ای

مقایسه رادیاتور پنلی و پره ای باید بر مبنای فاکتور هایی انجام شود که هر یک از آنها به عنوان معیارهای دقیقی از نیاز به کاربر برای لوازم گرمایشی هستند. در واقع چرایی استفاده از رادیاتورها و تمامی اقدامات برند های سازنده برای پوشش نیازهای کاربر در قالب این دستگاه ها، از جمله عناوینی خواهد بود که به عنوان تمایز میان این دو محصول مطرح می شوند :

  • عمر مفید هر دستگاه : تعریف عمر مفید در دستگاه های رادیاتور مربوط به میزان مقاومتی است که باید در مقابل عوامل مخرب محیطی از خود نشان دهد. مهمترین و اصلی ترین عامل تخریب دستگاه های رادیاتور، زنگ زدگی و خوردگی این وسیله های گرمایشی می باشد. برند های سازنده این دستگاه ها برای مقابله با چنین موضوعی از بهترین آلیاژ برای این منظور استفاده می کنند. همانگونه که می دانیم رادیاتورهای پنلی از آلیاژ فولاد و رادیاتورهای پره ای از آلیاژ آلومینیوم ساخته می شوند، بنابراین به صورت کاملا طبیعی رادیاتورهای پره ای دوام و مقاومت بیشتری در مقابل زنگ زدگی از خود نشان می دهند. در سال های اخیر و با توسعه کاربری از رادیاتورهای فولادی، تولید کنندگان به دنبال مسیری برای حل مشکل زنگ زدگی این دستگاه ها بودند و بالاخره موفق به اجرای چنین مکانیزمی در ساخت این دستگاه ها شدند. روش ساخت سطح بالا و نوع آلیاژ به کار گرفته شده در این فرایند، باید از نوع گرید یک باشد تا میزان مقاومت فلز در برادر زنگ زدگی و خوردگی به شدت افزایش پیدا کند.

  • تعمیرات و نگهداری : ساختار رادیاتور های پنلی به شکل یک قالب صلب و غیر قابل جداسازی است. حتی در روند تولید این دستگاه نیز هیچ درزی برای ساختار اولیه آن در نظر گرفته نشده است و همین موضوع یکی از دلایل راندمان بالای این سیستم و شرایط ویژه آن برای انتقال حرارت است. اما موردی که وجود دارد و به همین دلیل امکان بروز آن بیش از مدل های پره ای است، در صورت لطمه دیدن بخشی از این دستگاه باید کل آن مورد تعمیر قرار گیرد، در نتیجه هزینه های احتمالی افزایش خواهد یافت و همچنین احتمال بازگشت آن به حالت اولیه سخت تر می شود.

رادیاتورهای پره ای و یا آلومینیومی، دقیقا نقطه مقابل نمونه های فولادی هستند و ساختار پره ای شکل آنها این امکان را به وجود آورده است که در صورت بروز مشکل برای هر یک از پره ها، امکان تعویض برای آن وجود داشته باشد و نیاز به تغییر ساختار کلی آن نباشد. حتی تعویض کلی و نو کردن هر یک از پره ها نیز هزینه های به مراتب کمتر از تعمیر یک رادیاتور فولادی خواهد داشت. اما ذکر یک نکته ضروری است، احتمال بروز مشکل در رادیاتورهای آلومینیومی بیشتر از رادیاتورهای فولادی است. در واقع برند های سازنده هم در زمینه کیفیت مواد اولیه و هم دقت در مراحل تولید، حساسیت های بیشتری را برای رادیاتور های پنلی به خرج داده‌اند. بنابراین دقت در این موضوع نیز می تواند راهنمای مناسبی برای انتخاب از میان این دو محصول باشد.

  • امکان فروش و جایگزینی : رادیاتورهای پنلی بدون امکان افزایش و کاهش ابعاد و در سایزهای مشخص شده ای به فروش می رسند. تمامی سازندگان و شرکت‌های فعال در زمینه ساخت پنل های رادیاتوری، استاندارد های سایز خاص خود را دارند که مشتری می تواند متناسب فضای مورد نظر، اقدام به انتخاب و خرید آن نماید.

اما رادیاتورهای آلومینیومی شرایط بهتری دارند. این رادیاتور ها که به صورت پره ای ساخته می شوند ، به راحتی می توانند از طریق افزودن یا کاستن تعداد پره ها، سایز های مختلفی را به خود بگیرند و به همین دلیل قابلیت فروش و جایگزینی آنها با نمونه های جدیدتر نیز آسان خواهد بود. خریدار این رادیاتورها می تواند ابعاد و سایز طولی این دستگاه گرمایشی را با اصلاح تعداد پره‌ها متناسب با نیازهای خود کند.

  • راندمان حرارتی : یکی از اصلی ترین معیارهای سنجش میزان قدرت و توان یک دستگاه گرمایشی، میزان راندمان آن برای انتقال حرارت به محیط است. در یک تعریف مقدماتی، راندمان را به عنوان توان دستگاه برای تبدیل مقدار مشخصی از سوخت به حرارت تعبیر می کنند. هر چه این مقدار بیشتر باشد به صورت بدیهی از راندمان بالاتری برخوردار است. با بررسی های تخصصی صورت گرفته بر روی میزان بازدهی شوفاژ پره ای یا پنلی، نتیجه عملی بدست آمده نشان از عدم تمایز چندان میان این دو محصول است، مگر اینکه نوع آلیاژ در هر یک از این دو تفاوت کیفیتی محسوس با دیگری داشته باشد و منجر به این راندمان متمایز شود.

  • میزان مصرف انرژی : رده بندی دستگاه رادیاتور بر مبنای مصرف انرژی نشان می دهد که میزان مصرف در نمونه های پره ای نسبت به فولادی بیشتر است. دلیل قطعی بابت این موضوع مربوط به حجم آبگیری بیشتر و فضای زیادی است که رادیاتور پره ای برای تولید یک مقدار مشخصی از گرما استفاده می کند.

  • نیاز به هواگیری : رادیاتورهای آلومینیومی به علت نوع جنس خاص آنها در تماس با اتصالات دیگر به علت خوردگی نیاز به هواگیری زیادی خواهند داشت. این موضوع در رادیاتورهای فولادی یا همان پنلی شدت کاهش داده شده و تقریباً می شود گفت که هیچ نیازی به هواگیری در طول مدت زمان استفاده از آنها نخواهد بود. همچنین باید دقت کرد که موضوع هواگیری و عدم توجه به آن به شدت سبب کاهش راندمان دستگاه رادیاتور می شوند و نمونه های فولادی از این چالش نیز جان سالم به در می برند.

  • نصب آسان : برای راه اندازی دستگاه های رادیاتور و در هر دو نمونه اشاره شده در این بخش، حضور نیروهای متخصص از سوی برندها برای انجام این کار ضروری است. این موضوع هم برای تایید گارانتی های تعلق یافته به دستگاه رادیاتور و هم برای نصب صحیح و بدون مشکل آن مزایای بسیاری دارد. با توجه به نوع آلیاژ به کار رفته در رادیاتورهای فولادی و آلومینیومی، بدیهی است که مدل های پره ای به دلیل جنس آلومینیومی از میزان وزن کمتری برخوردار هستند و به همین دلیل نصب آنها به مراتب آسان تر از رادیاتور های پنلی خواهد بود. این سهولت نصب به دلیل وزن کم را در موضوع جابجایی و حمل و نقل نیز به همین شکل دارند.

  • کاربردهای صنعتی : نصب رادیاتور های پره ای در فضاهای صنعتی و محیط هایی با چالش های مربوط به احتمال بالای خطرات، سبب میشود که در صورت بروز هرگونه حادثه ای و یا اتفاقی مبنی بر ورود ضربه به دستگاه رادیاتور، خرابی های جبران ناپذیر به وجود آمده و هزینه های بالایی را به دارندگان تحمیل کند. به همین دلیل نیز معمولاً در چنین محیط هایی از رادیاتور پنلی یا همان فولادی استفاده می کنند. جنس خاص و با دوام این رادیاتورها، طول عمر مفید این دستگاه ها را در محیط های صنعتی به شدت بالاتر برده و محبوبیت بسیاری را به دست آورده است.

با توجه به آیتم های ذکر شده در خطوط بالا، پاسخ به این سوال که رادیاتور پنلی بهتر است یا آلومینیومی، تبدیل به یک تابع از نیازهای افراد و خواسته های محیط می شود. در واقع اینکه رادیاتور پنلی برای استفاده و کاربرد شما بهتر است یا رادیاتور آلومینیومی سوال بجا تری خواهد بود. علت این موضوع به دخالت عوامل محیطی علاوه بر تمایلات کاربر در انتخاب رادیاتورها برمی گردد.